Broj birača

UKUPAN BROJ BIRAČA

Ukupan broj birača u Republici Srbiji objavljuje Republička izborna komisija na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o zaključenju Jedinstvenog  biračkog spiska.

Ukupan broj birača obuhvata birače upisane u Jedinstveni birački spisak prema biračkim mestima koja su određena Rešenjem Republičke izborne komisije o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanim za 21. jun 2020. godine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključuje Jedinstveni birački spisak 15 dana pre dana održavanja izvora.

 

KONAČAN BROJ BIRAČA

Nakon zaključivanja Jedinstvenog biračkog spiska Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donosi rešenja na kojima se zasnivaju promene u Jedinstvenom biračkom spisku i to najkasnije 72 časa pre dana održavanja izbora. Na osnovu tih rešenja, kojima se zapravo vrše izmene rešenja o zaključivanju Jedinstvenog  biračkog spiska, Republička izborna komisija utvrđuje i objavljuje konačan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.