Републичка изборна комисија одржала је прву редовну конференцију за новинаре 21. јуна 2020.године, у 11 часова, на којој су саопштени подаци о излазности бирача до 10 часова.

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић истакао je да су сва бирачка места отворена јутрос у 7 часова и да су прва три сата протекла охрабрујуће. На бирачким местима спроведене су све епидемиолошке мере заштите, чланови бирачких одбора носе заштитну опрему (маске и рукавице), бирачима се препоручује да са истом дођу на биралишта, а уколико је немају биће им дата на бирачком месту, истакао је Димитријевић.

Данас се гласа на укупно 8.433 бирачка места, укључујући иностранство и Косово и Метохију, а карактеристично за ове изборе је то што ће их пратити рекордан број страних и домаћих посматрача, чак 50 одсто више у односу на раније изборне процесе, који ће бити присутни у свим органима за спровођење избора, као и то што ће се гласати за 21 изборну листу, што је највећи број у протекла четири изборна циклуса, навео је Димитријевић.

Директор Републичког завода за статистику др Миладин Ковачевић изнео је податке о излазности бирача, добијене са 362 бирачка места у 93 општине, према којима је до 10 часова у Републици Србији гласало 9,30 одсто бирача. У региону Војводине гласало је 11,17 одсто, у региону Шумадије и Западне Србије 9,17 одсто, у региону Јужне и Источне Србије 8,60 одсто, а у београдском региону 7,07 одсто бирача. По градовима, у Новом Саду гласало је 9,15 одсто, у Нишу 7,51 одсто, а у Крагујевцу 7,92 одсто бирача.

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић позвао је бираче да искористе своје право и изађу на изборе и најавио следећу конференцију за новинаре у 13 часова.

Конференцији за новинаре присуствовао је и секретар Републичке изборне комисије Срђан Смиљанић.